Boyun Germe ve Gıdı

Yaş ilerledikçe yüzde olduğu gibi boyun derisinde de bollaşma ve sarkma oluşur. Böylece boyunla çene arasındaki açı kaybolur. Çok fazla kilo alıp verenlerde, alt çenesi küçük ve geride olan kişilerde boyun altındaki deride daha erken yaşlarda sarkma oluşur. Kilolu kişilerde ise deri bollaşmasına çene altında halk ağzı ile gıdı dediğimiz bölgede yağlanma da eklenir. Sonuçta, boyun bölgesinde daha yaşlı ve estetik olmayan bir görüntü oluşmuş olur.

Boyun ve Gıdının Sarkmasının Genel Nedenleri

  • Cilt gevşekliğine sebep veren genetik etkili hastalıklar,
  • Çene kemiğinin olması gerekenden daha az gelişmesi,
  • Normal kilonun üzerine çıkarak derinin genişlemesi,
  • Çok fazla kilo değişimi ile deride deformasyon oluşması
  • Yaşın ilerlemesi ile birlikte yanak derisinin aşağıya doğru sarkmaya başlaması,
  • Cildin esnekliğini kaybetmesi ve gevşemeye başlaması.

Bu nedenler yüzünden çene bölgesi dolgun ve sarkık bir görünüm kazanabilir.

Boyun Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boyun germe ameliyatında kulak önünden kulak memesine uzanan, oradan da kulak arkasında dönen bir kesi yapılır. Yüz ve boyun derisi serbestleştirilir. Mimik kaslarının ihtiva eden yüzün yumuşak dokusu dikişler ile yukarı doğru asılır. Derinin fazlası çıkartılarak kulak önü ve arkasındaki kesiye dikilir. Çene altında gıdı bölgesinde yağ toplantısı varsa liposuction ile alınır. Boyun bölgesindeki dikine bantlar çene altından yapılan 3-4 cm’lik bir yatay kesi ile serbestleştirilir ve birbirlerine dikilerek boyunda bir iç korse oluşturulur. Boyun derisindeki sarkma alt çenesi küçük ve geride olan kişilerde daha erken yaşlarda belirgin hale gelir. Çene ucuna konulan protezler ile çenenin belirginleştirilmesi boyun germe işlemi sırasında yapılabilir. Böylece yüz profili de restore edilmiş olur. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Boyun germe  ameliyat süresi 2 ile 3 saat arasında değişir.

Boyun Germe Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası buz uygulaması iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyatın ertesi günü taburcu olunur. Yüz-boyun maskesi kullanılır. Dikişler gömülü emilebilirdir, alınmazlar.  Ameliyattan 2 gün sonra banyo yapılabilir. Yüzde yaklaşık birkaç hafta içinde düzelen bir hissizlik olması normaldir. . Güneş koruyucu kremlerin 6 aya dek düzenli olarak kullanılması gerekir. Şişlik ve morluklar 3 haftada ortadan kalkar. Genellikle 2. haftada işe dönüş yapılabilir.