Blefaroplasti yani göz kapağı estetiği ameliyatı göz kapaklarına daha genç ve daha gergin bir form kazandırmak için uygulanıyor. Göz kapaklarında yaşın ilerlemesiyle birlikte sarkma meydana gelebiliyor. Yerçekiminin etkisi ile deride aşağı yönlü bir sarkıklık oluşuyor. Bu durum hastalar için son derece rahatsızlık vericidir.
Derideki gevşeme kimi zaman ciddi boyutlarda olabiliyor. Bazı kişilerde ise gözaltı torbası problemi yaşanıyor. Bu kişilerde göz kapakları yaşlanmanın da etkisiyle sarkarken aynı zamanda gözaltı torbası sorunu da görülüyor. Bu gibi durumlarda da göz çevresindeki görünümü düzeltmek adına bu estetik ameliyat yapılabilir.
Yüzde, alt ve üst göz kapağındaki sarkmalar kişinin görme problemi yaşamasına da neden olabiliyor. Özellikle sarkmanın ilerlemiş olması durumunda gözün bir bölümü deri tarafından kapatılıyor. Bu durum görme noktasında hastaların problem yaşamasına yol açıyor. Zira göz kapağı estetiği ameliyatlarında operasyon planlaması hastanın ihtiyaçlarına göre yapılıyor.
Sarkmanın derecesine bağlı olarak çıkarılacak deri oranı değişebilir. Hastanın gözaltı torbaları olması durumunda tek seans halinde her iki problemin de ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor.
Göz altı torbalarının olması durumunda fıtıklaşmış olan yağ dokusu önündeki zar güçlendirilir. Fazla olan yağ dokusu mevcutsa bu yağ kitlesi ameliyat sırasında alınır. Bu işlem alt ve üst göz kapağının estetik açıdan çok daha güzel görünmesini sağlar. Bununla birlikte kişinin daha rahat görmesi de mümkün hale gelir.
Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Kadın ve erkeklerde yaşlanma belirtileri en çok yüz bölgesinde ortaya çıkar. Göz kapakları da kişinin yaşını ortaya çıkaran bölgelerden biridir. Dikkat çekici bir bölge olarak göz kapakları üzerinde yaşlılık belirtileri şöyledir;
- Göz altlarında torbalanma olması
- Göz altlarında kararma ve renk değişimi
- Üst göz kapağında deri ve kas gevşemesi nedeniyle düşme olması
- Göz kapağı derisinde kırışıklık oluşumu
- Göz kenarlarında kaz ayağı olarak tabir edilen çizgilerin oluşması
- Yüz ifadesinin yorgun görünmesi
Elbette bu yaşlanma belirtilerini tamamen ortadan kaldırmak her zaman mümkün olmayabilir. Ancak yaşı ortaya çıkaran bölge olan göz kapaklarına müdahale edilebilir. Bu sayede daha genç bir görünüm elde edilebilir.
Göz Kapağı Estetiği Sonucu Kalıcı mıdır?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de sonucun kalıcı olup olmadığıdır. Bu konuda kritik bir unsurun altı çizilmelidir. Bu ameliyat yaşlanmayı durdurmaz. Sadece yaşlanmanın etkilerini hafifletir ve kişinin daha genç görünmesini sağlar.
Dolayısıyla ameliyattan sonra gözleriniz üzerine yer alan göz kapaklarınızın daha genç görünmesi mümkündür. Lakin aradan zaman geçtikçe deride yeniden sarkmalar görülebilir.
Bu operasyon etkisi 5 yıl ila 8 yıl sürebiliyor. Ameliyatın kaç yaşında yapıldığına ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak bu süre değişebilir. Bu sürenin sonunda ise yerçekiminin de etkisi ile yeniden ciltte sarkmalar meydana gelebilir.
Göz Kapağı Estetiği Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Hem ameliyatın hem de ameliyat sonrası iyileşme döneminin sorunsuz geçmesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Öncelikle mevcut hastalıklarınız ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz. Ameliyat sırasında kanama riskini artırıyor olması nedeniyle kan sulandırıcı özellikle olan ilaçlar operasyondan 15 gün öncesinde kesilmelidir.
Şayet antibiyotik ilaç kullanıyorsanız doktorunuza bilgi vermelisiniz. Tütün ürünleri kullanımı da ameliyattan 3 hafta öncesinde kesilmelidir. Tütün ürünleri iyileşmeyi geciktirir ve iyileşme sürecini de sıkıntıya sokar. Doktorunuzun uyarılarını dikkate almanız, iyileşme döneminin daha kolay ve problemsiz atlatılmasını sağlar.
Göz Kapağı Estetiği İz Bırakır mı?
Bu ameliyatın yapılabilmesi için cilde kesi uygulanması gerekiyor. Çünkü fazla derinin kesi yolu ile vücuttan tahliye edilmesi lazım. Dolayısıyla kesi uygulanan yerde hafif bir iz kalması mümkündür.
Bu iz üst göz kapağı estetiğinde göz kapağı boyunca uzanır. Ancak izin kapak kıvrımına uygun şekilde kalacağını da unutmamak gerekir. İzin olası en az görünür şekilde olması hedeflenir. Bu nedenle göz kapağı kıvrımının olduğu yere kesi uygulanır ve dolayısıyla iz da orada kalır.
Ameliyat alt göz kapakları için uygulandığında ise operasyon izi kirpiklerin hemen altındadır. İzin devamının yan tarafta deri çizgisi gibi görüneceğini belirtelim. Dolayısıyla izin çok fazla görünür durumda olmayacağını söyleyebiliriz.
Bu iz ameliyatın yapıldığı ilk günlerde kırmızı renkte olur. Ancak zamanla ten rengine döner. Ten rengini kazandığında görünürlüğü çok daha az olacaktır.
Kirpiklerin hemen altında bulunan iz de dahil olmak üzere göz kapaklarındaki izlerin çok fazla görünür olmaması önem taşıyor. Aynı zamanda göz kapaklarının insan vücudunda en az iz bırakan bölge olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu nedenle operasyon sonrası göz kapaklarında kalacak olan hafif iz nedeniyle endişe edilmesine gerek yok. Sadece tek bir ameliyat ile göz kapaklarıyla ilgili yaşadığınız sıkıntıların tümünden kurtulabilirsiniz.
Kimler Göz Kapağı Ameliyatı Olabilir?
Elbette göz kapağı estetiği olabilmek için öncelikle kişinin ameliyata engel olabilecek bir sağlık sorunu bulunmamalıdır. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde de ameliyat yapılması sakıncalıdır. Bu nedenle doğum ve sonrasındaki emzirme sürecinin tamamlanmış olması beklenmelidir.
Bu operasyon göz çevresine müdahaleyi kapsıyor. Göz kapaklarında torbalanma ya da sarkma olan kişiler için uygulanan bir ameliyattır. Dolayısıyla genellikle 35 yaş üzerinde bu sorunlar yaşanıyor. Hasta grubu da çoğunlukla 35 yaş üzerinde olan kişilerdir.
Sizde göz kapağı ameliyatı olmak istiyorsanız, göz kapağı ameliyat fiyatları hakkında bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
Operasyon Süreci
Genel olarak göz kapağı ameliyatı sürecine dair bilinmesi gerekenleri şu şekilde aktarabiliriz:
- Operasyon lokal anestezi ya da intravenöz sedasyon altında gerçekleştirilir
- Anestezi etkisi nedeniyle hasta ameliyatta acı hissetmez
- Operasyon sırasında hastanın şikayetlerine bağlı olarak sadece alt ya da üst kapağa müdahale edilir
- Gerektiğinde aynı seansta hem üst hem de alt göz kapağına müdahale edilmesi mümkündür
- Fazla olan deri kesi yolu ile çıkarılır
- Kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak ameliyat tamamlanır
- Ameliyat süresi yaklaşık olarak 1 saat ila 1,5 saat arasında değişir
- Operasyon klinik istirahat gerektirmez, hastalar aynı gün taburcu olabilir
- Anestezinin etkisi nedeniyle hafif baş ağrısı ya da mide bulantısı yaşanabilir
Operasyon Sonrası
Hastalar göz kapaklarının derisi sarktığında bu operasyondan faydalanabilir. Ameliyat sonrasına dair merak edilenleri şu şekilde aktarabiliriz:
- Göz kapağına yapılan ameliyat sonrası erken dönem hastalar için gayet rahat geçer
- Yapılan müdahaleye bağlı olarak göz çevresinde hafif morluk ve şişlik olabilir
- Morluk ve şişlik geçici olduğundan müdahale edilmesine gerek olmaz
- Gözlerde ameliyattan sonra kuruluk ve yanma hissi ortaya çıkabilir
- Geçici olmak kaydıyla görme bulanıklığı yaşanabilir
- Kısa süreliğinde hastalar ışıktan rahatsız olabilir
- Gözyaşında artış meydana gelebilir
- İlk birkaç gün hasta gözlerini tam olarak kapatamayabilir
- Tüm bunlar ameliyatı takiben ilk bir hafta içerisinde yaşanır ve kendiliğinden geçer
- Dikişler 5 ila 7 gün sonrasında alınır
- Hastanın bu süre zarfında göz bölgesine darbe almaması gerekir
- Gözler ovuşturulmamalı, dikiş yerlerine baskı yapılmamalıdır
Ameliyat Sonrası Normal Hayata Dönüş
Günümüzde gelişen tıp teknolojisinin de yardımı ile üst ve alt göz kapağı ameliyatları daha kısa sürede tamamlanıyor. Hastanın günlük hayata dönüş süresi de gayet kısadır. Sosyal yaşantıya ya da iş hayatına uzun süre ara vermeye gerek olmaz. Yaklaşık 3 gün sonrasında kişinin iş hayatına dönmesi mümkündür.
Kontakt lens kullanan hastalar ameliyattan 1 hafta sonra lenslerini takabilir. Bu operasyondan sonra iyileşme süreci hastalar için gayet konforludur. Hastayı zorlayan, ağrılı ve zorlu bir iyileşme dönemi yaşanmaz.
Bu nedenle göz kapağı sarkmasından şikayet edenler gönül rahatlığı ile bu operasyondan faydalanabilir.